Diopters

SUBSEE +10 DIOPTER (MACROLENS) [SS-10]

Door gebruik te maken van diopters zijn we in de mogelijkheid om dichterbij scherp te stellen dan dat de lens normaal zou toelaten.

Hierdoor krijgen we een vergrotende factor die het ons mogelijk maakt om de allerkleinste dieren te fotograferen.

De eerste diopter die ik in mijn bezit had was de Subsee +10.

Toestel gegevens

De SubSee +10 diopter is een hoge kwaliteit voorzetlens speciaal ontwikkeld voor de serieuze onderwaterfotografen en videografen. De lens kan met een speciale adapter of doormiddel van de 67mm schroefdraad op de poort worden gemonteerd. 

Hoge kwaliteit
Omdat de SubSee lenzen luchtdicht zijn afgesloten wordt de optische kwaliteit te allen tijde behouden. De 4 lenselementen elimineren vervorming en chromatische aberratie. De speciale coating zorgt voor optimale helderheid! 

Standaard 67mm schroefdraad
De SubSee voorzetlens is standaard uitgerust met 67mm schroefdraad, hierdoor kun je de lens vaak direct zonder bijkomst van een adapter op het onderwaterhuis monteren. 

Heeft u een lenspoort met een andere diameter?
Subsee heeft een ruim aanbod aan adapters voor bijna alle onderwaterhuizen(Ikelite, Hugyfot, Sea&Sea, Nauticam, Subal, Olympus, Aquatica, Gates etc.)

Nauticam CMC-1

Na enkele jaren besloot ik om er nog een tweede diopter bij te kopen.

Mijn keuze ging uit naar de Nauticam Compact Macro Converter of kortweg CMC.

Hierdoor was ik in staat om nog kleinere details beeldvullend vast te leggen.

Ik gebruik deze diopters ook met een flip adapter zodat ik ze dus ook tijdens een duik  voor de lens kan klappen of weg van de lens.

Toestel gegevens

De best presterende macro voorzetlens voor een systeemcamera (Olympus PEN, Panasonic GH4, etc..), compactcamera en een SLR camera met 60mm objectief. Zowel de vergroting als de optische prestaties zijn verbluffend!!

Voor een SLR camera met een 105mm of 100mm macro-objectief is de Nauticam SMC de beste keuze! 

Voorbeeldfoto Nauticam CMC:
Olympus  E-M1 (ISO 400, F/10, S 1/160)
Olympus 60mm
Onderwerp: Kroon van een duikhorloge…diameter slechts 6mm !!! 

De Nauticam CMC….Kleiner, lichter, sterker

Terwijl het ontwerp van de Nauticam Super Macro Converter (SMC) inspireerde voor de ontwikkeling van de Compact Macro Converter, is de nieuwe lens eigenlijk nóg krachtiger. De CMC biedt meer vergroting dan SMC met alle compatibele compact camera systemen waarvoor het is ontworpen.

Zoals verwacht, biedt de CMC meer vergroting dan elke compact camera vanuit zichzelf kan met behoudt van een betere werkafstand. Deze combinatie maakt CMC ideaal voor kleine, schrikachtige onderwerpen. 

Op de populaire RX100 Mk III bijvoorveeld, leidt de CMC-1 tot een vergroting van 2,3x van het kleinste onderwerp dat de camera kan fotograferen zonder accessoirelens (34.5mm v 80mm) en wel met 1,4 x de werkafstand (56mm v 80mm). De resultaten met de nieuwe Canon G7 X zijn nog mooier…Hierbij heeft de CMC-1 een vergroting van 3,0X op ongeveer 2,4 keer de werkafstand. 

Om dezelfde beeldvergroting te krijgen moet men werken met andere (sealed) voorzetlenzen van minimaal +15 dioptrie of sterker, maar geen enkele +15 dioptrie lens kan de algehele beeldkwaliteit van CMC-1 bereiken. Dit alles in één lens, terwijl de grootte en gewicht van de lens ook minimaal blijft; een echte musthave voor (onderwater)fotografen.

Breakthrough Lens Design
Voorafgaand aan de ontwikkeling van de Nauticam macro voorzetlenzen, betekende het bereiken van “super macro” onderwater dat men gebruik moest maken van voorzetlenzen die zijn ontworpen voor het gebruik in de lucht. Bij deze macro voorzetlenzen is geen rekening gehouden met de fysica van het fotograferen in het water. 

Met dank aan Edward Lai, Managing Director van Nauticam, neemt de CMC een radicaal andere aanpak: honderden uren zijn gemaakt om gebruik te maken van computer-software voor het modelleren van een lens die een volledig systeem vormt een aanvulling op – camera, lens, poort, lucht en water – als geheel. Dit is goed voor de kritische lucht-water-interfaces in een voorzetlens ontwerp tot de best mogelijke beeldkwaliteit te bereiken. De verbeteringen zijn prachtig, meetbaar en een nieuwe standaard in onderwater macro beeldvorming tot stand is gebracht met de Macro Converter familie.

Compromisloze optische kwaliteit
De Compact Macro Converter is opgebouwd uit precisie lenzen, die zijn vervaardigd van speciaal samengestelde lage dispersie optische kwaliteit glas. Dit betekent een grotere scherpte en contrast op elke opname en buitengewone resolutie ten opzichte van andere macro voorzetlenzen op de huidige markt. 

Door middel van breedband anti-refective coatings is er effectief vermindering van gemeenschappelijke optische kwesties zoals bijv. chromatische aberraties, sferische aberratie en vervorming geassocieerd met onderwater macro fotografie met behulp van traditionele vergrotende lenzen. Dit betekent een superieure lichttransmissie, accurate kleuren en geen vervorming en vignettering in de meest veeleisende situaties. Deze uitzonderlijke lenzen zijn gemonteerd in een robuuste hard geanodiseerd aluminium behuizing en stikstof gespoeld tijdens de montage om beslaan (fogging) te verminderen/op te heffen.

Verbluffende vergroting
De CMC is compatibel met een verscheidenheid van camerasystemen, maar de meest indrukwekkende stijging van de vergroting komt wanneer deze is gekoppeld met de Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm f / 2.8 Macro Lens voor Micro Four Thirds-systemen. Deze combinatie zorgt voor een 2:1 reproductiemaatstaf. Dit vertaalt zich in een beeld 8.5mm X 6.3mm en één van de meest krachtige macro beeldvormende systemen beschikbaar in de markt vandaag.

Geoptimaliseerd voor autofocus
Door gebruik te maken van een speciaal ontwikkeld algoritme in het optimalisatie proces, maakt de CMC superieure beeldkwaliteit over het gehele scherpstelbereik van de cameralens. Dit, gecombineerd met de hoge helderheid en het contrast van het beeld, laat het autofocussysteem van de camera nog steeds perfect werken – vaak beter dan minder krachtige close focus lenzen.

Net zo belangrijk zijn de out-of-focus (bokeh) delen van de afbeelding dat dezelfde roomachtig soepele kwaliteit die fotografen waarderen bij macro-opnamen in de lucht vertonen – allemaal zonder kleurzweem wat wel gebruikelijk is bij traditionele lenzen.

Het vermijden van Diffractie
Door de algemene superieure optische prestaties en precisie focus van de CMC is het mogelijk om met grotere diafragma’s (apertures) en toch met uitstekende beeldkwaliteit opnames te maken. Dit voorkomt het bereiken van de diffractie limiet van hoge resolutie sensoren en maakt het mogelijk selectieve focus effecten met smalle “depth of field” in de super macro opnamen te maken.

Ook compatibel met Nikon AF-S 60mm Macro
De Nauticam CMC is ontworpen voor gebruik met compacte camera’s, maar is de compatibiliteit met grotere formaten is bewezen in sommige gevallen. Zo ook met de Nikon AF-S 60mm Macro (niet compatibel met de eerdere SMC-1) geeft 1,5: 1 reproductiefactor met de gecombineerde CMC-1. De beeldkwaliteit is uitstekend, zelfs bij gebruik full frame systemen. Deze combinatie is zeer veelzijdig met betrekking tot vis portretten, 1: 1 macro en nu 1,5: 1 super macro op dezelfde duik!

Montage en gebruik van de CMC
De Compact Macro Converter wordt geleverd met de bekende 67mm schroefdraad objectiefvatting.

De CMC-1 heeft een ‘uitstekend’ achterste lenselement. Dit is ontworpen om de lens zo dicht mogelijk bij de lenspoort als mogelijk is te plaatsen, zodat het de beste beeldkwaliteit geeft bij gebruik met flipadapters. Een ‘flush mount adapter ring’ wordt gebruikt bij het bevestigen van CMC-1 rechtstreeks op een onderwaterhuis en wordt meegeleverd met de lens.

De Nauticam Flipholders zijn beschikbaar voor de meeste Nauticam behuizingen en lenspoorten en zorgen voor de snelste en meest handig gebruik als mogelijk. De lens is altijd op zijn plaats en beschikbaar om te worden “omgedraaid” als dat nodig is.

 Recommended Compact Cameras en Interchangeable Lens Systems

  • Sony RX100M2
  • Sony RX100M3
  • Canon S120
  • Canon G16
  • Canon G7X
  • Panasonic LX7
  • Panasonic LX100
  • Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro Lens
  • Panasonic Leica DG Macro-Elmarit 45mm f/2.8 ASPH. MEGA O.I.S. Lens
  • Nikon Micro-Nikkor AF-S 60mm f/2.8G ED